Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Η καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής: Τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, του Στρατωνίου, των Σκουριών υπο τον έλεγχο της πολυεθνικής Eldorado Gold. Η απώλεια φορολογητέας ύλης για το Δημόσιο ανέρχεται σε 13,68 δις ευρώ (μόνον απο κάποια κοιτάσματα-και όχι το σύνολό τους). Σύμβαση σκάνδαλο: παραχωρήθηκαν 317.000 στρέμματα παρθένας γης και 16 δις ευρώ βεβαιωμένα αποθέματα πολυτιμων μεταλλευμάτων έναντι 11 εκατ.ευρώ...Μέρος Α'

Η ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού που τέθηκε ως στόχος στη σύμβαση παραχώρησης δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Τα αποθέματα των μεταλλείων, μέχρι εξαντλήσεώς τους, μεταφέρονται στην Κίνα όπου και παράγονται τα καθαρά μέταλλα για την εταιρεία. Το ΣτΕ δεν έλαβε υπόψη τις αιτιάσεις των κατοίκων.

Πριν περίπου ένα χρόνο κυκλοφορήθηκε απο τους πολίτες -πολλών χωριών και πόλεων- της Χαλκιδικής, που συγκροτούν το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα στην Ελλάδα (τα τελευταία αυτά χρόνια των μνημονίων) εναντίον της καταστροφικής για το περιβάλλον και καταχρηστικής για τον δημόσιο πλούτο εξόρυξης της Eldorado Gold, μια έκθεση υπο τον τίτλο: ''Μια τεκμηριωμένη Πρόταση για αναστροφή της Σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός'' και υπότιτλο: ''Η Απάτη της Μεταλλουργίας Flash Smelting''. (Την έκθεση επίσημα υπογράφει το ''Παρατηρητήριο Μεταλλευμάτικών Δραστηριοτήτων'', σωματείο με έτος ίδρυσης το 2006.) Περισσότερα για τα όσα συγκλονιστικά συμβαίνουν στη Χαλκιδική και τον πολυετή, αξιέπαινο αγώνα των κατοίκων μπορείτε να δείτε εδώ.

Η εν λόγω έκθεση είναι εξαιρετικά σημαντική δεδομένου ότι καταδεικνύει τις παράνομες μεθοδέυσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός για να πάρει την σχετική άδεια, τις χωρίς αιτιολόγηση απορρηπτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έναντι των αιτιάσων και του δικαστικού αγώνα των κατοίκων και το κυριότερο: την καταλήστευση του δημόσιου ορυκτού πλούτου της χώρας μας και την φυγάδευση αφορολόγητων κερδών για την εν λόγω εταιρεία που ξεπερνούν τα 13,68 δις ευρώ

Ξεκινάμε να παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα σημεία της ανωτέρω έκθεσης με σκοπό να ενημερώσουμε (και να ενημερωθούμε) και να προβληματισθούμε -για μια ακόμη φορά- με τις απαράδεκτες (αν όχι εγκληματικές) αποφάσεις των κυβερνώντων την χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Αποφάσεις υποτέλειας στο ξένο κεφάλαιο, τις πολυεθνικές και τα συμφέροντα άλλων κρατών εις βάρος της πατρίδας μας και του λαού μας. 

[για μια προηγούμενη αναφορά στον ορυκτό μας πλούτο και συγκεκριμένα τους πολύτιμους λίθους απο τον δρ.Βασίλειο Μέλφο δείτε εδώ επιπλέον στοιχεία για τον συνολικό ορυκτό πλούτο της Ελλάδος απο άρθρο των καθηγητών του Α.Π.Θ. κ.Ανανία Τσιραμπίδη και κ.Ανέστη Φιλιππίδη διαβάστε εδώ.

Η Eldorado Gold μετατρέπει την Χαλκιδική και τα παρθένα δάση της σε κρανίου τόπο.
Οι επισημάνσεις με bold και οι υπογραμμίσεις ανήκουν ενίοτε είτε στους συγγράψαντες την έκθεση είτε σε ΄μας. 

Η ''μεγάλη επένδυση'' που υπονομεύει το Δημόσιο συμφέρον (εισαγωγή) 

Το ελληνικό δημόσιο έχει με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός (η οποία ανήκει κατά 95% στην Καναδική Eldorado Gold και κατά 5% στην Ελλακτωρ-ήτοι τον κ.Μπόμπολα, συνιδιοκτήτη του Mega) σύμβαση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, με καθετοποίηση της παραγωγής μέσω της κατασκευής και λειτουργίας μονάδας μεταλλουργίας χρυσού. Η ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού τέθηκε ως στόχος της σύμβασης. 

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός είναι μια εκτεταμένη και βίαιη επένδυση στο φυσικό περιβάλλον, με βαρύτατες επιπτώσεις που έχουν τεκμηριωθεί απο ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς. Οι πολλαπλές ''εξωτερικότητες'', όπως η ρύπανση και γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος απο άλλους τομείς της οικονομίας κλπ ουδεποτέ ελήφθησαν υπόψιν. 


Οι δυνάμεις καταστολής σε ρόλο ''μπράβου'' της Eldorado Gold. Το κράτος και η αστυνομία του, προστατεύουν μέχρι αίματος, την εξόρυξη και φυγάδευση στην Κίνα των πλουσιότατων σε χρυσό, ασήμι και λοιπά μέταλλα κοιτασμάτων της Χαλκιδικής. 
Το κράτος, για να προχωρήσει η εν λόγω επένδυση επέλεξε να συγκρουστεί με τους πολίτες, εφαρμόζοντας την πιο βίαιη καταστολή και εγκαθιστώντας στη Β.Χαλκιδική μια μόνιμη ''κατάσταση εξαίρεσης''. 

[Εδώ μπορείτε να δείτε ένα σχετικό βίντεο με τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη, κατοίκων απο τις Σκουριές, την Ιερισσό, το Στρατώνι, την Μεγάλη Παναγιά και άλλα χωριά. Η παρουσία και δράση των δυνάμεων καταστολής, υπό τις εντολές του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και σχετιζόμενου με την οικογένεια Ρότσιλντ Ν.Δένδια είναι πέρα απο κάθε λογική]**

Με τον τρόπο που εγκρίθηκε περιβαλλοντικά η επένδυση, η ίδια η δημόσια Διοίκηση υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον, καθιστώντας αδύνατη την υλοποίηση του στόχου της σύμβασης, δηλαδή τη μεταλλουργία. 

Με την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 201745/2011 εγκρίθηκε η κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού που θα χρησιμοποιεί τη μέθοδο ακαριαίας τήξης (flash smelting). Προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη έγκριση η Ελληνικός Χρυσός προσέφυγε σε μια επιστημονική απάτη. Η ανωτέρω μέθοδο είναι ακατάλληλη για εφαρμογή σε συμπυκνώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, όπως αυτά των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Πρόκειται για μέθοδο-φάντασμα που δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο. 

Την απάτη είχε αντιληφθεί εγακίρως η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία στη γραπτή γνωμοδότησή της είχε επισημάνει τα προβλήματα με την εφαρμογή της μεθόδου και είχε ζητήσει την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όμως κάποιοι στο ΥΠΕΚΑ, πλήρως ταυτισμένοι με τα συμφέροντα της εταιρείας, μεθόδευσαν την παράκαμψη της συγκεκριμένης υπηρεσίας και αδειοδότησαν περιβαλλοντικά κάτι που δεν έχει καμμία δυνατότητα να υλοποιηθεί. 


[Στον σύνδεσμο  μπορείτε να βρείτε και να μελετήσετε όλα τα σχετικά στοιχεία: σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός με το δημόσιο, φωτοαποτύπωση των παράνομων κτηρίων της Eldorado Gold στις Σκουριές και σε αρχαιολογικό χώρο, τεκμηρίωση των παραβάσεων της εν λόγω εταιρείας, γνωματεύσεις ανεξάρτητων επιστημόνων που συνηγορούν πλήρως με όσα υποστηρίζουν οι πολίτες της Χαλκιδικής κ.α.]  
Εν τέλει η ΚΥΑ 201745/2011 έλυσε τα χέρια του ''επενδυτή'' που έχει κάθε λόγο να θέλει να αποφύγει την επένδυση στη μεταλλουργία που έχει υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας και συνεπάγεται υψηλούς φόρους. Είναι, με γνώμονα την ελάχιστη επένδυση και το μέγιστο και νωρίτερο οικονομικό όφελος, σαφώς προτιμότερη για την εταιρεία η μεταφορά των συμπυκνωμάτων στην Κίνα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. 

Η ίδια η εταιρεία σε ανακοινώσεις της προς τα ξένα χρηματιστήρια και τους οικονομικούς αναλυτές, μεταγενέστερα της ΚΥΑ έχει μονομερώς, παράνομα και χωρίς κοινοποίηση στο Ελληνικό Δημόσιο, τροποποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο αφαιρώντας εντελώς τη μονάδα μεταλλουργίας. Η ''επένδυση'' ήδη υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς εκτός απο αυτό της μεταλλουργίας που υποτίθεται ότι είναι η κεντρική της κατεύθυνση και στόχος. Αυτό συνιστά παραβίαση όχι μόνο της ΚΥΑ, αλλά και της σύμβασης και του κυρωτικού της νόμου. 

Χωρίς εγχώρια μεταλλουργική επεξεργασία, το Δημόσιο δεν έχει να περιμένει τίποτα απο φόρους αφού, για τη συνολική διάρκεια του Επενδυτικού Σχεδίου και μέχρι την πλήρη εξάντληση του συνόλου των αποθεμάτων των μεταλλείων Κασσάνδρας, τα καθαρά μέταλλα θα παράγονται για λογαριασμό της Ελληνικός Χρυσός στην Κίνα. Αυτό ισοδυναμεί με καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής και απώλεια φορολογητέας ύλης της τάξης των 13,68 δις ευρώ μόνο απο τα κοιτάσματα Σκουριών, Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών. 

Στο παρακάτω βίντεο ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης, ευθύς, γενναίος και ευπρεπής ξεσκεπάζει την υποκρισία και τον θανάσιμο φαρισαϊσμό του Mega και των... υπαλλήλων του (βλέπε Πρετεντέρη): 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την 1492/2013 απόφασή του απέρριψε όλους τους λόγους ακυρότητας της ΚΥΑ 201745/2011 που προέβαλαν οι κάτοικοι. Όμως αυτό που περιγράφεται στη ΚΥΑ και εγκρίθηκε τόσον απο τη Διοίκηση όσο και από το ΣτΕ είναι οι περιβαλλοντικοί όροι μιας επένδυσης που στηρίχθηκε σε μια απάτη και τελικά στρέφεται κατά των συμφερόντων του Δημοσίου. Οι αποδέιξεις της απάτης κατατέθηκαν απο το ''Παρατηρητήριο'' στο ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2013, όμως το ΣτΕ επέλεξε να μην τις λάβει υπόψιν ως εκπρόθεσμες. Η χονδροειδής απάτη της μεταλλουργίας, το ουσιαστικότερο πρόβλημα της ΜΠΕ που χωρίς καμμία αμφιβολία θα οδηγούσε σε ακύρωση  της ΚΥΑ, πολύ βολικά για την εταιρεία, δεν κρίθηκε απο το ΣτΕ. 

Κατά συνέπεια, η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι εξ' ίσου άκυρη με την ίδια την ΚΥΑ. 

[Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο του Αρχιμ.Χριστόδουλου Αγγελόγλου σχετικά με την ολομέλεια του ΣτΕ και την ανωτέρω απόφαση. Ο π.Χριστόδουλος έχει δώσει τον δικό του μεγάλο αγώνα δίπλα στους κατοίκους της περιοχής και μπορείτε να διαβάσετε και τις σχετικές με το θέμα παλαιότερες αναρτήσεις του

Παρακάτω ένα βίντεο απο την πολυπληθέστατη πορεία των κατοίκων της Χαλκιδικής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ολόκληρη η Θεσσαλονίκη σύστηκε αλλά κανένα... συστημικό μέσο ενημέρωσης δεν ήταν εκεί, τυχαίο; 



Στόχοι της Έκθεσης 

Στόχος της παρούσας έκθεσης είναι η αποκάλυψη της απάτης της μεταλλουργικής μεθόδου πάνω στην οποία στηρίχθηκε η δήθεν ''μεγάλη επένδυση'' που τελικά δεν είναι επένδυση αλλά ληστεία, με την έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι επίσης να καταδείξουμε το μέγεθος της ληστείας: Η περίφημη ''αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου'', όπως υλοποιείται δεν είναι παρά μια Αφρικανικού τύπου εκμετάλλευση με εξόρυξη και εξαγωγή ανεπεξέργαστων πρώτων υλών απο την οποία επωφελείται μόνον η εκμεταλλεύτρια εταιρεία, ενώ στις χώρες και στους τόπους της εξόρυξης μένει μόνο η καταστροφή. Δεν αξίζει αυτό στη Χαλκιδική και δεν αξίζει και στην Ελλάδα.

Απώτερος στόχος μας είναι η προάσπιση του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που είναι η προστασία του τόπου και που κατά τη γνώμη μας περνάει μέσα απο την επιστροφή των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε δημόσιο έλεγχο με την ακύρωση της σκανδαλώδους σύμβασης μεταβίβασης στην Ελληνικός Χρυσός. Όπως θα καταδείξουμε, υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για αναστροφή της μεταβίβασης, κατά το άρθρο 4 της σύμβασης, όπως κυρώθηκε με νόμο 3220/2004, χωρίς το ελληνικό δημόσο να εκτεθεί σε αγωγές αποζημεώσεων απο την Ελληνικός Χρυσός. Τις προϋποθέσεις αυτές δημιούργησε η ίδια η εταιρεία, σχεδιάζοντας και εκτελώντας μια απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, και η απάτη αυτή μπορεί να είναι σήμερα η βάση για τη λύση της σύμβασης με υπαιτιότητα της εταιρείας. 

[Ολόκληρη την έκθεση του σωματείου ''Παρατηρητήριο Μεταλλευμάτικών Δραστηριοτήτων'' υπο τον τίτλο ''Μια τεκμηριωμένη Πρόταση για αναστροφή της Σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός'' μπορείτε να την μελετήσετε εδώ

**[Σχετικά με την σχέση του Ν.Δένδια με την οικογένεια Ρότσιλντ (του μεγαλύτερου διεθνή τραπεζίτη) μπορείτε να διαβάσετε στα συνημμένα αποσπάσματα απο την εφημερίδα ''Κέθρος'' του Δήμου Κασσωπαίων στην Κέρκυρα, όπου η οικογένεια Ρότσιλντ διατηρεί εξοχικό απο την δεκαετία του 1970. Για περισσότερα διαβάστε εδώ]



  Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (15.3.2016) 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.