Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Το 1963 το περιοδικό TIME δημοσίευσε άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο μελετητής Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (Δημοσθένης, Αριστοτέλης) Αλ.Ξενάριος ανακάλυψε αρχαία μεταλλεία χαλκού στη Χαλκιδική, περιοχής Σκουριών. Η αρχική απόφαση (22.3.2007) της ΙΣΤ’ Εφορείας Π.Κ. Αρχαιοτήτων ήταν απορριπτική για έναρξη εργασιών μεταλλείου χρυσού. Η μετέπειτα έγκρισή της, κατόπιν πρόχειρης έρευνας, εγείρει πολλά ερωτηματικά. Δεν συμμετείχε ειδικός της αρχαίας μεταλλουργίας. Πως γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καταστραφεί αρχαιότητες στα 1.430 στρέμματα που έχει ανασκάψει η Eldorado Gold; Η TVX είχε καταδικαστεί για καταστροφή αρχαιοτήτων στην Ολυμπιάδα και την Κηπουρίστρα. Καθηγητής Α.Π.Θ. Μ.Βαβελίδης: Το βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Χαλκιδικής αποτελεί, σύμφωνα με τις έρευνές μας, το δεύτερο σε μέγεθος και έκταση (μετά το Λαύριο) μεταλλευτικό κέντρο στον ελλαδικό χώρο.

Στις 22 Μαρτίου του 1963 το περιοδικό ''TIME'' (βλέπε: http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,896699,00.html)   δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τις Σκουριές της Χαλκιδικής όπου σήμερα η Eldorado Gold έχει προχωρήσει σε εξορύξεις φυγαδεύοντας τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας στην Κίνα -όπου τον εξάγει ως πρώτη ύλη- και χωρίς το ελληνικό δημόσιο να καρπώνεται ούτε τους πραγματικούς φόρους που κάθε αξιοπρεπής χώρας θα επέβαλε. Βλέπετε εδώ: http://hellas-economy.blogspot.gr/2016/03/eldorado-gold-1368-317000-16-11.html

[Το άρθρο μπορείτε να μελετήσετε σε μετάφραση εδώ: 
http://antigoldgr.org/blog/2016/02/23/arthro-tou-time-gia-skouries-1963/

Τα βασικά σημεία του εν λόγω άρθρου είναι τα εξής: 

Ο τρόπος να ανακαλύψεις κερδοφόρα κοιτάσματα μετάλλων στην περιοχή της Μεσογείου είναι να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο. Το 1864 ο Ιταλός επιχειρηματίας Jean Baptiste Serpieri μελετώντας Έλληνες κλασσικούς συγγραφείς ανακάλυψε τα αρχαία μεταλλεία του Λαυρίου. Επρόκειτο για τα μεταλλεία απ' όπου οι Αθηναίοι έβγαζαν μολύβι για να φτιάξουν τον στόλο τους και να δημιουργήσουν τον πλούτο τους.  Ο γεωλόγος Charles Godfrey Gunther ανακάλυψε χαλκό στην Κύπρο διαβάζοντας Λατινικά χειρόγραφα.

Ο τελευταίος που θα βγάλει κέρδος απο τους αρχαίους κλασσικούς είναι ο Αλέξανδρος Ξενάριος, ένα Έλληνας που ξόδεψε 30 χρόνια γυρίζοντας στην Ελλάδα και κάνοντας σχετικές ανακαλύψεις, μέχρι που χτύπησε... φλέβα χρυσού. Ένα κοίτασμα στην περιοχή της Χαλκιδικής που μπορεί να περιέχει 200.000 τόνους χαλκού και 60 τόνους χρυσού. 
αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές Χαλκιδικής
Ο Αλ.Ξενάριος έκανε τις περισσότερες ανακαλύψεις του μελετώντας τους κλασσικούς συγγραφείς, όπως τον Δημοσθένη και τον Αριστοτέλη και ακούγοντας διηγήσεις απο ντόπιους ανά την Ελλάδα. Κατόπιν μελέτησε τις αναφορές σχετικά με την Χαλκιδική στη Γεωργραφία του Στράβωνα. Οι σχετικές αναφορές στα όπλα, τα κοσμήματα και τα νομίσματα που φτιάχνονταν στην Χαλκιδική τον έκαναν να υποθέσει πως ένα μεγάλο μέρος της ποσότητας μετάλλων θα βρίσκονταν ακόμη στα σπλάχνα της γης δεδομένου ότι τα μέσα εξόρυξης τότε ήταν πρωτόγονα και επομένως η εξόρυξη ρηχή. 

Ο Ξενάριος τελικά κατέληξε σε μια περιοχή γνωστή ως «Σκουριές» που είχε την τυπική, γυμνή από δέντρα, εμφάνιση ενός μεταλλευτικού πεδίου χαλκού. Με προσεκτική έρευνα, εντόπισε τα αρχαία μεταλλεία.

Ο Ξενάριος πήρε μια μικρή χρηματική ενίσχυση από ένα φίλο για να στήσει την εταιρεία «Μεταλλεία Χαλκιδικής» και έλαβε μια χρηματοδότηση για περαιτέρω έρευνες από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η Ιαπωνική “Nippon Mining Co.” συνεργάστηκε με τα «Μεταλλεία Χαλκιδικής» για μια ερευνητική αποστολή ύψους $ 350.000 και την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα από Ιάπωνες ειδικούς εργάζονταν πάνω στο κοίτασμα. Αν οι Ιάπωνες μείνουν ικανοποιημένοι από τα ευρήματα, υπόσχονται να βάλουν $3.000.000 για να δημιουργήσουν μια καινούρια εταιρεία μαζί με τα «Μεταλλεία Χαλκιδικής», να αγοράσουν την παραγωγή και να τη στείλουν στην Ιαπωνία.
                                                                        *** Σε συνέχεια του ανωτέρω άρθρου, οι αγωνιστές συμπατριώτες μας απο το ''Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων'' έγραψαν ένα κείμενο με βασικά ερωτήματα που πραγματικά προβληματίζουν για τα πορίσματα της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), την μη ύπαρξη συστηματικής και πολυχρόνιας έρευνας, την παράλληλη απόφαση του Κ.Α.Σ., την καταστροφή αρχαιοτήτων απο την προηγούμενη ιδιοκτησία των μεταλλείων την TVX (σημείωση δική μας: αλήθεια αναρωτιώμαστε εφόσον υπήρξαν δυο καταδικαστικές αποφάσεις πως τιμωρήθηκε η εν λόγω εταιρεία - ποιά άλλη χώρα στον κόσμο θα ανεχόταν να καταστραφούν αρχαιότητες απο ιδιωτική εταιρεία και δεν θα μεριμνούσε παντοιοτρόπως να πέσει βαρύς και ασήκωτος! ο πέλεκυς της δικαιοσύνης;)

[Το κείμενο, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο έχει την αρχική του πηγή εδώ:http://antigoldgr.org/blog/2016/02/24/%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1/]


''Το άρθρο του περιοδικού «ΤΙΜΕ» από το 1963 που δημοσιεύσαμε είναι ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ο τρόπος που ο Ξενάριος «ανακάλυψε» ξανά, στη σύγχρονη εποχή, το γνωστό από την αρχαιότητα κοίτασμα των Σκουριών: από την ανάγνωση των αρχαίων συγγραφέων οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι στη Χαλκιδική υπήρχε ένα σημαντικό κοίτασμα μετάλλων. Όταν είδε τις Σκουριές κατάλαβε. Η περιοχή «είχε την τυπική, γυμνή από δέντρα, εμφάνιση ενός μεταλλευτικού πεδίου χαλκού». Πράγματι, στη μικρή επιφάνεια στην καρδιά του δάσους των Σκουριών όπου κατά την αρχαιότητα ή και την Τουρκοκρατία έγινε εξόρυξη και μεταλλουργία χαλκού, δεν φύτρωσε ποτέ ούτε χορταράκι. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τοξικός χαλκός καταστρέφει τις ρίζες των φυτών αλλά και τη ζωή του εδάφους.
Με προσεκτική έρευνα, ο Ξενάριος εντόπισε τα αρχαία μεταλλεία χαλκού. Στην πραγματικότητα δεν «ανακάλυψε» τίποτα, γιατί τα μεταλλεία αυτά ήταν γνωστά στους ντόπιους κατοίκους.  Στην περιοχή του επιφανειακού ορύγματος είχαν βρεθεί πλήθος μεταλλουργικών σκωριών, θραύσματα κεραμικής και αρχαία νομίσματα που ήταν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη και άλλων αρχαιοτήτων. Σε μικρές αποστάσεις είχαν εντοπιστεί και άλλες αρχαιολογικές θέσεις. Ο Κάκαβος περίμενε μια ολοκληρωμένη αρχαιολογική έρευνα για να ενώσει τα κομμάτια του παζλ. Όλα αυτά τα ευρήματα πάνω σε ένα δυσπρόσιτο βουνό μαρτυρούσαν, για όποιον ήθελε να δει, ότι υπήρχαν κι άλλα πράγματα  να βρεθούν σε αυτό το βουνό.
αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές Χαλκιδικής
Ο εμπειρικός αρχαιολόγος Ξενάριος το κατάλαβε και με λίγο ψάξιμο βρήκε τα αρχαία μεταλλεία. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία όχι.
Αντιμέτωπη με τις αντιρρήσεις των αρμόδιων για την περιοχή του έργου Εφορείων Αρχαιοτήτων για το επιφανειακό μεταλλείο των Σκουριών, η Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε την (κατά παραγγελία;) «μελέτη» κάποιου καθηγητή αρχαιολογίας με μια ευφάνταστη θεωρία: «τα ευρήματα στη θέση «Σκουριές» συνίσταντο σε εναποθέσεις μπάζων, με σκωρίες και κεραμική, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν το 1960 για την επίστρωση δασικών δρόμων». Όταν ρωτήθηκε σχετικά το αρμόδιο Δασαρχείο Αρναίας που έφτιαξε τους εν λόγω δασικούς δρόμους, η απάντηση ήταν ότι όχι, οι σκωρίες δεν είχαν έρθει από αλλού αλλά είχαν συλλεχθεί από εκεί, από την περιοχή των Σκουριών. 
Εν συνεχεία, η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) έκανε με συνοπτικές διαδικασίες μια επιφανειακή έρευνα – επιφανειακή, κυριολεκτικά και μεταφορικά κατά την οποία δεν εντοπίστηκαν άλλες αρχαιότητες. Έτσι, το 2009, η ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ μετέτρεψε την προηγούμενη αρνητική της γνωμοδότηση για το μεταλλείο των Σκουριών σε θετική. Ως «μόνη» εξήγηση για την παρουσία των σκωριών, της κεραμικής και των αρχαίων νομισμάτων στην κορφή ενός βουνού μέσα στο δάσος έμεινε η θεωρία ότι είχαν μεταφερθεί από αλλού, την οποία δέχτηκε περίπου σαν αποκάλυψη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που συναίνεσε και αυτό στο να σκαφτούν οι Σκουριές…
Επτά χρόνια μετά ακούμε μια διαφορετική ιστορία: Αρχαιότητες στις Σκουριές υπάρχουν, τουλάχιστον στο μικρό κομματάκι των δυο στρεμμάτων στο κέντρο του ανοικτού ορύγματος που είναι το μόνο που ερευνήθηκε συστηματικά γιατί στο υπόλοιπο… ήρθε η ανάπτυξη. Tα τμήματα μεταλλευτικών κλιβάνων και τα άλλα ευρήματα κάνουν τον αρμόδιο αρχαιολόγο να μιλάει για μια εγκατάσταση μεταλλουργίας του 2ου π.χ. αιώνα που είχε κάπου εκεί κοντά και τον οικισμό όπου διέμεναν οι οικογένειες των μεταλλωρύχων. Η κοινότητα αυτή είχε στενή σύνδεση με το μεγάλο αστικό κέντρο της Ακάνθου (Ιερισσού) και εμπορικούς δεσμούς με τη μακρινή Ρόδο. Σύμφωνα πάντα με τον αρμόδιο αρχαιολόγο, σημαντικό μέρος της κεραμικής που βρέθηκε στην ανασκαφή, ανήκει σε «πολυτελή αγγεία πόσης και φαγητού» και εργαλεία όπως στημόνια αργαλειών. Δεν φαίνεται να ήταν πρόχειρη η ανθρώπινη εγκατάσταση στις Σκουριές το 2ο π.Χ. αιώνα… Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, από την άλλη δηλώνει: “Ξέρετε πόσα ευρήματα έχουμε από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Χωριά ολόκληρα τα οποία τυχαία ανακαλύψαμε στις Σκουριές και δεν τα γνώριζαν οι αρχαιολόγοι” (ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 3/5/2015).
φώτο με τον αρχαιολογικό χώρο των Σκουριών. Η Eldorado Gold επιτελεί εργασίες που εφάπτονται του αρχαιολογικού χώρου χωρίς κανένα σεβασμό και απόσταση ασφαλείας απο αυτές.

Ερωτήματα προς αρμόδιους αρχαιολόγους και μέλη του ΚΑΣ:

Πώς είναι δυνατόν ο Ξενάριος, ένας εμπειρικός αρχαιολόγος χωρίς επιστημονική κατάρτιση, να εντόπισε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τα αρχαία μεταλλεία χαλκού και να μην τα εντόπισε η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία;
– Γιατί δεν ρώτησε κανείς τους κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας που γνωρίζουν καλά το βουνό τους, γνώριζαν την ύπαρξη και τη θέση των αρχαίων μεταλλείων και μάλιστα κατά καιρούς είχαν παραδώσει οι ίδιοι στους αρχαιολόγους ευρήματα από την περιοχή των Σκουριών;
– Γιατί έγινε δεκτή η θεωρία του καθηγητή Φάκλαρη περί μεταφοράς των σκωριών από αλλού και όχι το έγγραφο του Δασαρχείου Αρναίας που βεβαιώνει το αντίθετο; Λυπόμαστε, αλλά η μεθόδευση για την «εξαφάνιση» των αρχαιοτήτων των Σκουριών είναι κραυγαλέα.
Πώς γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καταστραφεί και άλλες αρχαιότητες στα 1.430 στρέμματα δάσους που έχει εκχερσώσει και ανασκάψει μέχρι στιγμής η Ελληνικός Χρυσός; Η καταστροφή ενοχλητικών ευρημάτων είναι συνήθης πρακτική όταν εμποδίζουν την «ανάπτυξη». Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη ιδιοκτήτρια των μεταλλείων, η TVX, είχε καταδικαστεί για καταστροφή αρχαιοτήτων στην Ολυμπιάδα και την Κηπουρίστρα.
Τι έρευνα έχει γίνει στις αρχαιολογικές θέσεις «Κάτσουρας» ή «Καστελούδι», «Καστέλλι», «Καμήλα», «Παλαιοχώρα» και στη νέα αρχαιολογική θέση που αποκάλυψε η εναέρια έρευνα του «Παρατηρητηρίου» και για την οποία δεν είναι τίποτα γνωστό; Έχουν συσχετιστεί τα ευρήματα αυτών των θέσεων με τις Σκουριές και την αρχαία μεταλλουργία χαλκού που υπήρχε εκεί;
– Σύμφωνα με τον καθηγητή ΑΠΘ Μιχάλη Βαβελίδη: «Το βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Χαλκιδικής αποτελεί, σύμφωνα με τις έρευνές μας, το δεύτερο σε μέγεθος και έκταση (μετά το Λαύριο) μεταλλευτικό κέντρο στον ελλαδικό χώρο» (12/3/2011, συνέδριο του τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ και της Επιτροπής Γεωλογίας, Ορυκτολογίας και Γεωχημείας της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας). Θεωρεί η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αφού ερεύνησε δυο στρέμματα γης δεν υπάρχει τίποτα άλλο να μάθουμε για τις Σκουριές;
Πολύ σύντομα το ΚΑΣ θα συνεδριάσει για να επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει την εξόρυξη του επιφανειακού ορύγματος καταστρέφοντας και τις τελευταίες αρχαιότητες. Έτσι εύκολα αποφασίζετε να παραδώσετε την ιστορία ενός τόπου στην καταστροφή;

***
Εδώ μπορείτε να μελετήσετε την ανοικτή επιστολή του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης και του Ιστορικού - Λαογραφικού Μουσείου Ρεβενικίων Μεγάλης Παναγίας προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η επιστολή παραθέτει πλήθος στοιχείων και φωτογραφιών: http://megpanagia.blogspot.gr/2015/12/sos.html

Το σημαντικό είναι ότι αρχικά η γνωμοδότηση της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (22.3.2007) ήταν απορριπτική για την ανάπτυξη μεταλλείου στην περιοχή των Σκουριών κατέληγε δε ως εξής:  ''Κατόπιν των παραπάνω, η Εφορεία μας δεν συμφωνεί με την ανάπτυξη νέου μεταλλείου για εκμετάλλευση χρυσοφόρου-χαλκούχου πορφύρη στη θέση Σκουριές του Δήμου Παναγίας Ν. Χαλκιδική''.
Η μετέπειτα όμως έγκριση που δόθηκε απο την ΙΣΤ' Ε.Π.Κ.Α. (12.3.2009) εγείρει πολλά ερωτηματικά δεδομένου όπως σημειώνουν στο υπομνημά τους οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς:

''- η σχετική έρευνα διήρκεσε μόλις 33 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο έγιναν όλες οι εργασίες που περιγράφονται.
- είναι απορίας άξιο πως μπόρεσαν να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έγκριση της ΠΠΕ. 31 διερευνητικές τομές, με τη συνδρομή μόλις δύο εργατών μέσα σε 33 ημέρες, χωρίς μηχανικά μέσα δηλαδή χειρωνακτικά, την ώρα που οι εν λόγω εργάτες ασχολήθηκαν επίσης και με άλλες εργασίες.
- περίτρανη απόδειξη της προχειρότητας με την οποία διενεργήθηκε η εν λόγω έρευνα είναι τα προαναφερόμενα ευρήματα στο σημείο, κατά τη σωστική ανασκαφή. 
- δεν συμμετείχε στην αυτοψία ειδικός στο θέμα της αρχαίας μεταλλουργίας. Όπως προέκυψε από τη μεταγενέστερη ανασκαφή, βρέθηκαν όλα τα αναφερόμενα στο [1] ευρήματα, που αποδεικνύουν την ύπαρξη μεταλλευτικής δραστηριότητας και ανθρώπινης εγκατάστασης κατά την αρχαιότητα.'' 
Επιπλέον, ο εν λόγω σύλλογος της Μεγάλης Παναγιάς: Ζητεί να ενημερωθεί εάν έχει γίνει ραδιοχρονολόγηση και ταυτοποίηση των μεταλλικών αντικειμένων σε σχέση με το μεταλλείο από όπου προέρχονται (η μέθοδος χρησιμοποιείται συστηματικά και έχει αποκαλύψει διασύνδεση ευρημάτων της Βεργίνας με μεταλλεία του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου). 
Ενώ πληροφορούν τους συγχωριανούς τους και το πανελλήνιο πως:  
''Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής ΑΠΘ Μιχάλης Βαβελίδης, στις 12/3/2011, σε συνέδριο του τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ και της Επιτροπής Γεωλογίας, Ορυκτολογίας και Γεωχημείας της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, «το δεύτερο σε μέγεθος και έκταση (μετά το Λαύριο) μεταλλευτικό κέντρο στον ελλαδικό χώρο, αποτελεί σύμφωνα με τις έρευνές μας, το βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Χαλκιδικής. 
Τα μεταλλεύματα εδώ είναι πλούσια σε χρυσό, άργυρο-μόλυβδο και χαλκό. Στις περιοχές Μεταγγίτσι, Μαύρες Πέτρες, Ολυμπιάδα (Αρχαία Στάγειρα) έχουμε ίχνη των αρχαιότερων εκμεταλλεύσεων χρυσού στη Χαλκιδική, οι οποίες χρονολογούνται πιθανώς από την προϊστορική εποχή. 
Οι έρευνες δείχνουν ότι στην περιοχή έχουμε συνεχή εκμετάλλευση μολύβδου-αργύρου τουλάχιστον από τον 7ο π.Χ. αιώνα, χρονολογία ίδρυσης των αρχαίων Σταγίρων από αποίκους της νήσου Άνδρου»

Αναφορές όπως η παραπάνω σε συνδυασμό με τα μεταγενέστερα ευρήματα της σωστικής ανασκαφής, αναδεικνύουν την περιοχή των Σκουριών ως τμήμα αυτής της δραστηριότητας. 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόμοια ευρήματα, σε ό,τι αφορά τη μεταλλουργία, στην περιοχή του Λαυρίου, έχουν τύχει πιο ενδελεχούς και αναλυτικής επιστημονικής έρευνας. http://www.ancmet.metal.ntua.gr/index.htm (Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών «Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Λαυρίου»)''
Στο τέλος της ανωτέρω ανοικτής επιστολής του Μορφωτικού Συλλόγου Μεγάλης Παναγιάς μπορείτε να δείτε όλα τα αντίστοιχα δημόσια έγγραφα γνωμοδοτήσεων, αποφάσεων του Σ.τ.Ε. κλπ. 
                                                                                  ***
Εδώ μπορείτε να μελετήσετε το Β' μέρος της ανάρτησής μας σχετικά με την παραποίηση επιστημονικών δεδομένων και ψευδών αναφορών της Eldorado Gold σε δημοσιεύσεις της προς κρατικές υπηρεσίες και το κοινό:  http://hellas-economy.blogspot.gr/2016/05/tvx-gold-eldorado-gold-12-02-eldorado.html

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (14.7.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.