Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Η γεωργία πρέπει να αναπτύσσεται σε συνάρτηση με την κτηνοτροφία, η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να παράγει και εξάγει τεράστιες ποσότητες γαλακτομικών προϊόντων, η εισαγωγή ετοίμου κρέατος καταστρέφει την εγχώρια παραγωγή, οι μαγιές πρέπει να συλλέγονται για να έχουμε πρώτη ύλη για την τυροκόμηση και όχι να την εισάγουμε απο τις λίγες πολυεθνικές που την παράγουν παγκοσμίως, η Ελλάδα πάντα προδομένη με ποσόστωση γάλακτος 61 κιλά ανά κάτοικο (από το 1984) με την Πορτογαλία 192 κιλά και την Ιρλανδία 1.487 κιλά, αποτέλεσμα: εισάγουμε 800 χιλ.τόνους αγελαδινού γάλακτος απο τις πολυεθνικές των... δανειστών μας. Α' μέρος

Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας έχουμε αναφερθεί εκτενώς για την σπουδαιότητα της γεωργίας και τη κτηνοτροφίας στην πατρίδα μας. Μπορείτε να μελετήσετε σχετικά εδώ Στο πόνημα του ''Οι ''Άγνωστες'' πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος και η πολιτική τους σημασία'', ο πρώην ιδιοκτήτης της ΧΡΩ.ΠΕΙ. κ.Σωτήρης Σοφιανόπουλος σημείωνε σχετικά: ότι η κτηνοτροφία και η παραγωγή ζωοτροφών είναι μία τεράστια, η σημαντικότερη του κόσμου, αλλά παραγνωρισμένη πηγή πλούτου.

Με την παρούσα ανάρτηση θα ξεκινήσουμε την προσέγγιση θεμάτων που αφορούν την κτηνοτροφία της πατρίδος μας σε συνέχεια των όσων μέχρι σήμερα έχουμε παρουσιάσει σχετικά με την γεωργία  και την γεωργιο-κτηνοτροφία.

Την πρόσεγγισή μας στην παρούσα ανάρτηση θα ξεκινήσουμε αξιοποιώντας τη μελέτη του Σωτ.Σοφιανόπουλου σχετικά με την κτηνοτροφία γενικά και κατόπιν εστιάζοντας στο γάλα και το τυρόγαλο. Οι παρεμβάσεις μας με υπογραμμίσεις, επισημάνσεις με bold και σημειώσεις θα γίνονται για την καλύτερη κατανόηση του θέματος. 

Γράφει ο Σωτ, Σοφιανόπουλος στο έργο του:  ''Οι ''Άγνωστες'' πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος και η πολιτική τους σημασία'':

Κτηνοτροφία

(Γενικά περί κτηνοτροφίας) 

Κάτι που αποτελεί κοινή γνώση σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο αλλά όχι στην Ελλάδα είναι ότι η γεωργία πρέπει να αναπτύσσεται σε συνάρτηση με την κτηνοτροφία, αφού τα περισσότερα συστατικά των ζωοτροφών είναι φυτικής προελεύσεως. (1) Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ των δύο αυτών συγγενέστατων κλάδων και κανείς δεν έχει πληροφορήσει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους σχετικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι χάνεται πάρα πολύς κόπος, χρόνος και χρήμα αδίκως, και έτσι πετάμε στις χωματερές τεράστιες ποσότητες γεωργικών προϊόντων που κάλλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ζωοτροφών. (2) Επίσης, θα μπορούσαμε να εξάγουμε ζωοτροφές που δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σε πρώτη φάση εδώ στην Ελλάδα και κυρίως να εξάγουμε τεράστιες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων τη στιγμή, που πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να είμαστε εμείς μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοπαραγωγούς χώρες της Ευρώπης.

Γάλα, η πιο πολύτιμη ουσία μετά το νερό
 
Και αν δεν μας επιτρέπει η κοινή αγορά να παράγουμε γάλα, αυτό να το χρησιμοποιούμε για την πάχυνση μόσχων, ώστε να γίνουμε αυτάρκεις σε μοσχαρίσιο κρέας και όχι να εισάγουμε 600.000 τόνους. (3) + (6) Η εισαγωγή ετοίμου κρέατος και πρωτίστως σε μπάλες δημιουργεί στην Ελλάδα την ανεργία, διότι δεν σφάζονται τα ζώα, δεν αξιοποιούμε το αίμα των ζώων (20 κιλά ανά μοσχάρι) δεν εκμεταλλευόμαστε τα δέρματα και τα εντόσθια, που χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή αλλαντικών. Η Ελλάδα, αν είχε τον μέσο πληθυσμό της Ε.Ε. έπρεπε να έχει 33 εκατομμύρια κατοίκους, και αν υπολογίσουμε ότι υπάρχουν 4 εκατομμύρια ξένοι εργάτες, μας λείπουν άλλα 18 εκατομμύρια. Λάβετε υπόψη σας ότι οι δυνατότητες του τόπου πρωτίστως και δια της μεγάλης ιχθυοπαραγωγικής ικανότητος που έχουμε, τόσο σε γλυκά νερά, όσο και σε αλμυρά, μπορεί να διαθρέψει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους. (4) Ξέρω ότι αυτά ακούγονται περίεργα και ακατόρθωτα, αλλά είναι πολύ εύκολα και πολύ εφικτά. 
ο ιδιοκτήτης της ΧΡΩ.ΠΕΙ. χημικός και ερευνητής Σωτήριος Αρ. Σοφιανόπουλος

 


Τυρόγαλο 
 
Όταν κάποιος τυροκομεί, η διαδικασία είναι ότι παίρνει το γάλα, το κρυώνει στους 31-33 βαθμούς κελσίου, αφού πρώτα το παστεριώσει, όπως πρέπει να κάνει κανονικά, για να θανατώσει όλους τους μικροοργανισμούς. Η παστερίωσις είναι μισή ώρα στους 71 βαθμούς ή 30 δευτερόλεπτα στους 81 βαθμούς. Βέβαια, με την νέα τεχνολογία υπάρχει και η υψηλή παστερίωση υπό πίεση και είναι 4 δευτερόλεπτα στους 124 βαθμούς. Αυτή η διαδικασία όμως χρειάζεται ειδικές εγκαταστάσεις.
 

Αφού τυροκομήσουμε (η τυροκόμηση γίνεται με την μαγιά του τυρού, η οποία φυσικώς βγαίνει από τον τέταρτο στόμαχο των μυρηκαστικών γάλακτος που δεν έχουν φάει ακόμη χορτάρι, διότι όταν αρχίσουν να τρώνε χορτάρι ή τροφές, η μαγιά καταστρέφεται). Μπορούμε να τυροκομήσουμε και με λεμόνι ή να χρησιμοποιήσουμε τεχνητές μαγιές, που παράγουν ελάχιστες εταιρίες στον κόσμο, όπως η δανέζικη Νοvo. Στην Ελλάδα, παρόλο που σφάζονται 30.000.000 γιδοπρόβατα γάλακτος κάθε χρόνο, δεν συλλέγονται οι μαγιές και έτσι δεν διαθέτουμε τυρομαγιά, ενώ θα έπρεπε. Οι τυρομαγιές εισάγονται από το εξωτερικό και είναι σε διάφορες πυκνότητες, από υγρές (1/10.000 μέρη γάλακτος) ή και στερεές (1/100.000 μέρη γάλακτος). Αφού ο τυροκόμος ανακατέψει καλά, αφήνει να ησυχάσει το μείγμα για να γίνει η τυροκόμηση. Το μυστικό της τυροκομήσεως το είχε βρη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Βογιατζάκης και το είχε πουλήσει στην ΧΡΩ.ΠΕΙ. Η ΧΡΩ.ΠΕΙ είχε ολόκληρο κλάδο παραγωγής τυρομαγιάς υγράς μορφής, αλλά σήμερα πλέον δεν υπάρχει. (5) + (7)

(θα συνεχίσουμε την παρουσίαση της ενότητας Κτηνοτροφία-Γάλα σε επόμενη ανάρτηση)

Σημειώσεις (δικές μας): 

Σημείωση 1: Υπενθυμίζουμε στον αναγνώστη μας ότι σχετικά με την αυτάρκεια σε γεωργικό και ζωϊκό προϊόν (κρέας, γαλακτομικά, τυριά) που πρέπει να αποκτήσει η πατρίδα μας ως στρατηγική επιλογή στην Οικονομία της μπορείτε να μελετήσετε σχετικά εδώ

Επιπλέον, όσον αφορά την σόγια, το νούμερο ένα στρατηγικό φυτικό προϊόν και τις μοναδικές δυνατότητες της πατρίδος μας να το παράγει μπορείτε να μελετήσετε τέσσερις σχετικές αναρτήσεις σε συνέχεια εδώ και μεταβαίνοντας ακολουθώντας τους συνδέσμους και στις υπόλοιπες. 

Σημείωση 2: Σε μια πρόσφατη ανάλυσή μας είχαμε ασχοληθεί με τις χωματερές των φρούτων, που όπως έγραψε ο Σωτ.Σοφιανόπουλος είναι μια προδοσία. Χιλιάδες τόνοι φρούτων αντί να αξιοποιηθούν τόσο για την παραγωγή οινοπνεύματος, τσίπουρου κλπ και απο τα υπολείμματα αυτών να παραχθούν ζωοτροφές, πετιούνται στις χωματερές. Τη στιγμή μάλιστα που τα κράτη με ψυχρά κλίματα, βλέπε Ρωσία, Σκανδιναβικές χώρες αλλά και Βαλκανικές έχουν τεράστια ζήτηση τόσο στην αγορά γεωργικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών όσο και των υποπροϊόντων τους (κρασιά, οινόπνευμα, τσίπουρο κλπ.) Για περισσότερα βλέπετε εδώ

Σημείωση 3: Ο Σωτ.Σοφιανόπουλος αναφέρεται στις ποσοστώσεις, που από το 1980 υπογράφει το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδος, εις βάρος της πατρίδος και του λαού της, στα πλαίσια... πάντα της κοινής ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Οι συνέπειες υπήρξαν καταστροφικές κι ενώ η Μεγάλη Βρετανία επέλεξε την έξοδο της απο την Ε.Ε αν και δεν εντάχθηκε ποτέ στο ευρώ, πολύ περισσότερο τι θα έπρεπε να κάνουμε εμείς που ελέω πολιτικών υπογραψάντων κατέστημεν αποικία χρέους της Γερμανίας και των λοιπών δανειστών. Μπορείτε να μελετήσετε εδώ την καταστροφή που επέφεραν οι ποσοστώσεις, σε έναν μόνον τομέα, αυτόν της ζάχαρης. Οι αντίστοιχες συνέπειες σε άλλους τομείς, όπως αυτών σε: γάλα, κρέας (χοιρινό και βόειο), τυριά κλπ είναι ανυπολόγιστες. Η πατρίδα μας έχει καταστεί εισαγωγέας βασικών προϊόντων πολυεθνικών των δανειστών μας, την στιγμή που οι δυνατότητες της για παραγωγή είναι τεράστιες. 

Δείτε στον πίνακα της ανάρτησης αυτής τα πολύ χαμηλά ποσοστά αυτάρκειας της χώρας μας σε: χοιρινό και βόειο κρέας, αγελαδινό γάλα, κεφαλοτύρια κλπ. Σημειώστε ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι του 2010 και πολύ δύσκολα μπορούμε να εντοπίσουμε πρόσφατα στοιχεία. Η επιδείνωση των ποσοστών αυτάρκειας τα τελευταία έξι χρόνια των μνημονίων είναι γεγονός λόγω του κλεισίματος χιλιάδων βιοτεχνικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την μετανάστευσή τους στο εξωτερικό, την ανεργία και τη μετανάστευση στο εξωτερικό χιλιάδων νέων, τα δυσθεώρητα ποσοστά φορολόγησης κλπ. 

Σημείωση 4: Για τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας λόγω των υδάτων και της υδροδυναμικής της γενικότερα μπορείτε να δείτε εδώ Η πατρίδα μας διαθέτει τις μεγαλύτερες ποσότητες υδάτων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο μαζί με τη Νορβηγία, θα μπορούσε με αρδευτικά κανάλια να αρδεύσει 40 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, να κατασκευάσει βιομηχανίες αζωτούχων λιπασμάτων αξιοποιώντας την ιλύ (λάσπη που συσσωρεύεται στον πυθμένα π.χ. ενός φράγματος )  και να αυξήσει κατακόρυφα την ιχθυοπαραγωγή με την κατασκευή τεχνητών λιμνών και την εκτροφή χελιών, πέστροφας κλπ βλέπε εδώ.

Σημείωση 5: Σχετικά με τον καθηγητή της Ανόργανης Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μπορείτε να μελετήσετε την σημείωση 2 σε αυτή την ανάρτηση Ο καθηγητής Εμ.Βογιατζάκης είχε πληροφορήσει τον Σωτ.Σοφιανόπουλο πως στην Κρήτη και σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων ζει ένας μύκητας, ο οποίος μπορεί να παράξει οινόπνευμα έως και 19%. Έχοντας αυτό το μοναδικό προνόμιο η πατρίδα μας θα μπορούσε να παράγει κρασιά με οινόπνευμα 18%, τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν σε πολύ υψηλή τιμή λόγω του μοναδικού αυτού χαρακτηριστικού τους. 
 
Σημείωση 6: Παραγωγή γάλακτός (πρόσφατα στοιχεία) και εξελίξεις που πλήττουν καίρια την εγχώρια παραγωγή. (στοιχεία και από: http://www.olivenews.gr και Ναυτεμπορική (18.32015) 

Σύμφωνα με στοιχεία οι εισαγωγές γάλακτος, για το 2015, κυμάνθηκαν απο 700-800 χιλ τόνους, η εγχώρια παραγωγή διαμορφωνόταν στους 607-610 χιλ. τόνους ενώ οι ανάγκες εγχώριας κατανάλωσης σε γαλακτομικά προϊόντα ανήλθαν σε 1,5 εκατ. τόνους. 

Από τους παραγόμενους τόνους περί τους 380 χιλ. αφορούν στο νωπό φρέσκο, ενώ από τους συνολικά 120 χιλ. αγελαδοτρόφους περί τους 2.500 (3.555 με τους συστεγαζόμενους) δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γάλακτος, με 85.000 αγελάδες.

Οι έλληνες παραγωγοί γάλακτος είναι πλήρως εκτεθειμένοι σε ένα έντονο ευρωπαϊκό και όχι μόνον ανταγωνιστικό περιβάλλον λόγω και την ανυπαρξίας μέτρων απο τις κυβερνήσεις που θα έπρεπε να στηρίζουν την ντόπια παραγωγή. Αντ' αυτού η εγχώρια παραγωγή και οι παραγωγείς αφήνονται στο έλεος των πολυεθνικών συμφερόντων και χωρών του Βορρά (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία κλπ) χωρίς καμία μέριμνα και προστασία.

-ο μεγάλος κίνδυνος να ''πλημμυρίσουμε'' απο φθηνό γάλα χωρών της Βόρειας Ευρώπης είναι μια πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια παραγωγή δεν θα μπορεί να αντιμετωπήσει τις ''φθηνές'' εισαγωγές και επομένως αρχίζει η κατάρρευση και η εξάρτηση (που υφίσταται εδώ και δεκαετίες) της χώρας μας απο το εξωτερικό.

-με τη σειρά τους οι ελληνικές βιομηχανίες γάλακτος θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις ξένες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και θα εισάγουν φθηνή πρώτη ύλη ενώ οι ελληνικές δεν θα μπορούν να απορροφήσουν το κόστος της εγχώριας παραγωγής. 

-οι πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα θα εστιάσουν στην προώθηση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης έναντι του φρέσκου που προωθούν οι ελληνικές γαλακτομικές εταιρείες (που ενισχύουν με τη σειρά τους, τους ντόποιους παραγωγούς

-με τα νέα νομικά πλαίσια οι παραγωγοί χάνουν το δικαίωμα παραγωγής γάλακτος που γίνεται άμεσα εμπορεύσιμο 

-θυμίζουμε ό,τι από το 1984, που επιβλήθηκαν λόγω Ευρ.Ένωσης και Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οι ποσοστώσεις, η Ελλάδα πάντα ήταν αδικημένη (με το πολιτικό προσωπικό να υπογράφει τους αντίστοιχους νόμους). Η παραγωγή της Ελλάδος βάσει των ποσοστώσεων περιοριζόταν στους 850.000 τόνους ενώ αν ξεπερνούσε αυτή την ποσότητα παραγωγής επιβάλλονταν πρόστιμα απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωση 7: Θυμίζουμε κάποια σημαντικά στοιχεία, που είχε αποκαλύψει ο Σωτ.Σοφιανόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή το 1995. Τα στοιχεία έχουν ως εξής, όσον αφορά, τον γαλακτοκομικό κλάδο, τις ποσοστώσεις και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως:

-το αποστειρωμένο γάλα εισαγωγής στα μεταλλικά κουτιά δεν φέρει, λόγω της αποστείρωσης τις βιταμίνες που θα έπρεπε. Οι ξένες αυτές γαλακτοβιομηχανίες κάνοντας μια μικρή τρύπα στο κουτί τις επαναφέρουν εκ των υστέρων. Η τελευταία αυτή διαδικασία δεν γίνεται εσχάτως λόγω υψηλού κόστους. Αντίθετα το παστεριωμένο ελληνικό γάλα έχει όλες τις βιταμίνες του γάλακτος. 

-Το Βέλγιο είχε λάβει ποσόστωση γάλακτος 309 κιλά ανά κάτοικο, η Δανία 865 κιλά, η Γερμανία 340 κιλά, η Ελλάδα 61 κιλά ανά κάτοικο, η Ισπανία 133 κιλά, η Γαλλία 413 κιλά, η Ιρλανδία 1.487 κιλά, η Ιταλία 160 κιλά, η Ολλανδία 731 κιλά, η Πορτογαλία (που μπήκε μετά την Ε.Ε. στην Ελλάδα) 192 κιλά ανά κάτοικο, το Ηνωμένο Βασίλεο 162 κιλά. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα τι ωφελήθηκε η Ελλάδα -τουλάχιστον στον τομέα που μελετάμε- εντασσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 

-Για να αντιληφθούμε τον πολλαπλασιαστή στην (βιομηχανική-βιοτεχνική) παραγωγή και επομένως στο Α.Ε.Π. της χώρας που επιφέρει η ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα μπορούμε να σκεφτούμε τα εξής: παίρνουμε σαν παράδειγμα την Γερμανία με ποσόστωση 340 κιλά ανά κάτοικο, σαν σύνολο χώρας μπορεί να παράγει δηλαδή περίπου 27.000.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος. Αν υπολογίσουμε ότι η αγελάδα μάς δίνει 5-6 τόνους ετησίως τότε η Γερμανία διαθέτει περίπου 6 εκατ. αγελάδες. Για να δώσει η αγελάδα το γάλα της πρέπει να γεννήσει. Υπολογίζουμε λοιπόν 5.5 με 6 εκατ. μοσχάρια. Επι θεωρητικής βάσεως, αν σφάξουμε αυτά τα μοσχάρια, υπολογίζοντας 200 εργάσιμες ημέρες τότε ημερησίως σφάζονται 30.000 μοσχάρια. Αν υποθέσουμε ότι το δέρμα κάθε μοσχαριού είναι περί τα 50 κιλά, έχουμε ημερησίως 1.500 τόνους δέρματα, ενώ στις 200 εργάσιμες έχουμε 300.000 τόνους. 
Υπολογίστε τώρα την ανάγκη μεταφορικής ικανότητας 1.500 τόνων ημερησίως με φορτηγό χωρητικότητας 20 τόνων, έχουμε ανάγκη 75 μεγάλων φορτηγών. Στις 200 εργάσιμες ημέρες χρειαζόμαστε 15.000 φορτηγά ή δρομολόγια απο τα ίδια φορτηγά (θεωρητικά). 
Συνυπολογίστε, για παράδειγμα για την βιομηχανία δερμάτων ότι θέλουμε άλλα φορτηγά που θα μεταφέρουν τα χημικά επεξεργασίας των δερμάτων, φορτηγά για την αποθήκευση κλπ. Και όλα αυτά χωρίς να έχουμε συνυπολογίσει το ανθρώπινο δυναμικό για: την μεταφορά ζωοτροφών, παραγωγή και μεταφορά του γάλακτος, τον σφαγιασμό των ζώων, την μεταφορά του κρέατος και των υποπροϊόντων του κλπ. 

Παίρνοντας το αντίστροφο σενάριο τώρα π.χ. ότι η Ελλάδα έπαιρνε εξ' αρχής ή αργότερα (απο το 1984) μια ποσόστωση σαν π.χ. της Ισπανίας με 133 κιλά, αυτό σημαίνει συν 630.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος παραγωγή, που προϋποθέτει τουλάχιστον 100.000 αγελάδες (που άνετα μπορεί να συντηρήσει η χώρα μας εδαφολογικά, κλιματικά και απο πλευράς ζωοτροφών και ακόμη περισσότερο αν αφεθεί ελεύθερη να παράγει σόγια). Οι 100.000 αυτές αγελάδες σημαίνουν περίπου 100.000 μοσχάρια, που δίνουν 25.000 τόνους κρέας το οποίο θα καταναλώνεται εγχώρια και θα επιφέρει μείωση των εισαγωγών των πολυεθνικών των βορείων κρατών που αυτές δεν θέλουν. Υπολογίστε τώρα επεξεργασία κρέατος, παραγωγή γάλακτος, μεταφορά και αποθήκευση προϊόντων, παρασκευή τυριών, γιαουρτιού, ειδικών τύπου γάλακτος, επεξεργασία και προώθηση δερμάτων, παρασκευή αλλαντικών κλπ. Η ανεργία αρχίζει να σβήνει...

 
Βλέπε ομοίως, στη σημείωση 2, εδώ για την αξιοποίηση των χιλιάδων τόνων φρούτων που πετιούνται στις χωματερές και πως αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατακόρυφη αύξηση παραγωγής τσίπουρου, ρακιού, αλκοολούχων ποτών και εκ των υπολειμμάτων τους στην παραγωγή ζωοτροφών.
Με λίγα λόγια αυξάνοντας την κτηνοτροφική παραγωγή αυξάνουμε και το Α.Ε.Π. της χώρας. Το ακριβώς αντίθετο επέβαλε η Ε.Ε. και υπέγραψε το πολιτικό προσωπικό για την χώρα μας.            

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (7.7.2016) ©  copyright 4481/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.